News

Prof. dr. Serge Daan

Dear colleagues, With deep sadness we inform you that Prof. dr. Serge Daan passed away on Friday, February 9th, 2018. Serge Daan was an inspiring biologist with a broad interest in science. He was a fellow of the Royal Society of Canada and was knighted in the Order of the Lion of the Netherlands. He was awarded several prizes and awards, including the prestigious International Prize for Biology, which he received from the Emperor of Japan. His publications were cited over 15000 times and include seminal work in chronobiology, sleep research, psychiatry, physiology, ecology and behavioural biology.

Roelof Hut wrote a very beautiful obituary that can be found HERE.

Dr Keith Nelson

Augustus 2017 is Dr Keith Nelson overleden. Ik denk niet dat hij onder huidige ethologen vaak genoemd wordt, maar hij was in de jaren tussen 1960 en 1990 een belangrijke figuur in de ethologie. Hij was de pionier van de stochastische processen in gedrag (1964) en tijdens een werktijd van 2 jaar in Leiden (1963-1965) bracht hij een kleine revolutie teweeg in de studie vh gedrag van de stekelbaars (1965). Het ‘Nelson-model’ van doorkruipen van de stekelbaars was indertijd “hot stuff”.

Ook zijn studie over de zang van de zanglijster (1990) is niet mis. Nadien heeft hij niet meer in de ethologie gewerkt, en mogelijk is hij daardoor in ons vak een beetje vergeten.

Koen Kortmulder vond dat hij op z’n minst een geschreven monumentje verdient, en daarom heeft hij met enige hulp van Hans metz en Ilan Golani en van Keith’s kinderen en ex-vrouw een IM voor hem geschreven. Dat staat op zijn blog, compleet met foto’s en literatuurverwijzingen:www.natuurenkunstgrepen.blogspot.nl